Με προειδοποίησεις από τον βρετανό πρωθυπουργό και τους τελευταίους «παράγοντες» να παίρνουν θέση επιστρέφει σε πλήρεις ρυθμούς η μάχη για το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά το θανάτο της Τζο Κοξ. «Δρόμος χωρίς επιστροφή η έξοδος» λέει ο Κάμερον, «ψηφίζουμε για τη Δημοκρατία» απαντά το στρατόπεδο της αποχώρησης.
Για ντόμινο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, προειδοποιεί το Λουξεμβούργο, ενώ η EBA προειδοποιεί ότι πως θα φύγει από το Λονδίνο σε περίπτωση Brexit.
Σε άρθρο του την Κυριακή στον Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε πως η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι «χωρίς επιστροφή» και το ερώτημα είναι «τι είδους χώρα θέλουμε να είμαστε».
«Τι θα διαλέξουμε, το όραμα το Φάρατζ που πηγαίνει πίσω τη Βρετανία, διχάζει αντί να ενώνει και αμφισβητεί τα κίνητρα όποιου έχει διαφορετική άποψη, ή αντιθέτως, θα διαλέξουμε μία ανοικτή, φιλελεύθερη Βρετανία, που δεν ρίχνει τα προβλήματα σε άλλες ομάδες, που αντί να νοσταλεί το παρελθόν κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κάμερον αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της οικονομίας και των επιπτώσεων σε αυτή από αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ, το θεωρούμενο ισχυρό χαρτί του στρατοπέδου της παραμονής στην ΕΕ. Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για «πιθανή ύφεση που θα άφηνε μονίμως φτωχότερη τη Βρετανία», ο Κάμερον αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσε κανείς να ψηφίσει συνειδητά για υψηλότερες τιμές, χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους νέους», καταλήγοντας: «μην το ρισκάρουμε».
Από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Μάικλ Γκόουβ της εκστρατείας για αποχώρηση ανέφερε στην ίδια εφημερίδα πως ένα Brexit θα έκανε τη Βρετανία «φάρο προοεδευτικότητας» και κάλεσε τους πολίτες να «ψηφίσουν για τη Δημοκρατία».
Απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι αποχώρηση θα οδηγούσε σε οικονομική ύφεση. «Υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι αν φύγουμε, και υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι αν μείνουμε» έγραψε ο Γκρόουβ.
«Αυτό που λέω είναι πως ό,τι και να γίνει, μία ανεξάρτητη Βρετανία θα είναι ικανότερη να αντέξει τέτοιες πιέσεις» τόνισε ο Γκρόουβ.
Παίρνουν θέση και οι τελευταίοι
Την Κυριακή πριν την κάλπη πήραν θέση και οι τελευταίες μεγάλες εφημερίδες στο ζήτημα του δημοψηφίσματος.
Η Mail τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, κατηγορώντας την ηγεσία του στρατοπέδου του Brexit πως θρέφει «επικίνδυνες ψευδαισθήσεις». Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάχθηκε και ο Observer.
Αντιθέτως, οι κυριακάτικοι Times τάχθηκαν (όπως και η καθημερινή τους έκδοση προηγουμένως) υπέρ του Brexit, λέγοντας στο πρωτοσέλιδό τους πως «ήρθε η ώρα για μία νέα συμφωνία με την ΕΕ». Και ο Telegraph τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κινδυνολογία.
Οι προειδοποιήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικών των βρετανικών συνόρων. Από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν έγινε ο τελευταίος από σειρά ευρωπαίων υπουργών που εκτίμησε πως βρετανική αποχώρηση μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις, κυρίως στα νέα μέλη της ΕΕ.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το Brexit ένα ντόμινο στην ανατολική Ευρώπη» είπε ο Άσελμπορν στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήταν «ιστορικό λάθος» του Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Ακόμη και παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ δεν θα λύσει τα προβλήματα από την αρνητική στάση των Βρετανών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Άσελμπορν.
Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση μπήκε και η εποπτική αρχή της ΕΕ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή). Ο επικεφαλής της, Αντρέα Ενρία, προειδοποίησε πως Brexit θα σήμαινε και αποχώρηση της ΕΒΑ από το Λονδίνο.